A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár szervezésében a hazai slam poetry egyik legismertebb képviselője, Horváth Kristóf tartott foglalkozást diákjainknak. A hatodikosok számolnak be élményeikről.


A slam poetry egy modern irányzat, mely ötvözi a versírást, a rapszövegeket és a színházi előadást. Az alkotók saját írásaikat adják elő, általában egy versenyen, ahol három perc áll a rendelkezésükre. A szövegek formája verses, nyelvezetük, szóhasználatuk közel áll a rap stílusához. Azt gondolnánk, hogy ez egyszerű, de általában komoly témákat dolgoznak fel nagyon bravúros szójátékokat és rímeket használva.

Mi Horváth Kristóftól (művésznevén: Színész Bobtól) hallgathattunk előadást, aki megmutatta nekünk, hogy sokszor milyen nehéz egyszerre megtalálni a témához illő szavakat és a szavakat összekötő rímeket. Közösen írtunk egy 10 soros slamet (nem volt a legkönnyebb feladat), amit együtt kellett volna elmondani. Elsőre ez nagyon nehézkesen ment, de Horváth Kristóf biztatására sikerült. Ekkor mindenki átérezte, milyen nehéz lehet egy versenyen, ahol a szöveget, a hitelességet és az előadásmódot is pontozzák.

Az interaktív foglalkozáson többféle játékot játszottunk. Ezek fejlesztették szókincsünket, ritmusérzékünket, és koncentrálni is tanítottak minket. Vidám hangulatú órát töltöttünk együtt, sokat nevettünk. Kedvet kaptunk a slam-és versíráshoz.

Irtó Leila, Virág Máté, Zahorán Emese