Idén először voltak részesei artista diákjaink egy országos eseménynek, a Kutatók Éjszakájának, amelynek a tatai Eötvös József Gimnázium és a Kuny Domokos Múzeum is helyszíne volt.


Fizika a porondon címmel tartott interaktív előadást dr. Szeidemann Ákos, melynek során fizikai kísérleteket demonstráltak az akrobatikus és zsonglőr mutatványok az egyensúly, a hajítások a forgás, illetve ezek kombinációjának témakörében. A Tatai TV híradását az alábbi linken tekinthetik meg:

https://www.youtube.com/watch?v=nCesKfS5AMw

„Mi is a Kutatók Éjszakája?

Ezen a délutánon és estén megismerkedhetnek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatják, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket.

Arról szól ez nap, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várnak látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.” (www.kutatokejszakaja.hu)

 

Az artista diákok és a tanár úr együttműködése jól sikerült, mindkét fél tanult egymástól valamit. Jól érezték magukat a programban, reméljük, lehet még folytatása.